Beste roeiers,
Een van de mooie dingen aan de roeisport is dat je in de winter door kan roeien. Aan de ene kant prachtig roeimomenten, maar dit vergt wel iets meer voorbereiding dan in de zomerperiode. De doorvoer van de Maas gaat weer schommelen, verschillende weersomstandigheden en de watertemperatuur zal op korte termijn onder de 10°C duiken. Bijgevoegd vinden jullie een document met informatie over wat te doen als je omslaat, om de belangrijkste zaken voor je eigen veiligheid en die van je roeimaten weer eens door te nemen. Dit houdt onder andere in dat sturen van meermansboten, inzittenden van coachboten(Twater < 15°C) en skiffeurs met dispensatie(<10°C) weer een reddingsvest moeten gaan dragen. Voor winterroeien door skiffeurs en 2-/2x zal een aparte mail verstuurd worden met informatie over de dispensatieregeling. In de planner in eCaptain kun je vaarinformatie vinden als windrichting, windkracht, neerslag, temperatuur, mist en vaarverboden. Ook de watertemperatuur is hier te vinden(nu 10.2°C). In de winter is het extra belangrijk dat je voordat je vertrekt op basis van deze informatie en de omstandigheden ter plaatse een inschatting maakt of het veilig is om te gaan varen en welke veiligheidsmiddelen en kleding je daarvoor nodig hebt.
Gebruik reddingsvesten Ik wil jullie erop attenderen dat de automatische reddingsvesten van de vereniging bedoeld zijn voor de instructeurs, sturen en inzittenden van coachboten. Roeiers worden geacht een eigen reddingsvest te hebben, maar als er genoeg verenigingsvesten zijn, mogen die ook algemeen gebruikt worden. We hebben als vereniging voor uitsluitend automatische reddingsvesten gekozen, omdat bij het te water gaan, mensen door de schrik kunnen vergeten om te gaan zwemmen.
Vorige winter is een skiffeur omgegaan die daarna grote moeite had om in de boot te komen. Doordat het lid dicht bij de kant was, kon hij op de kant het reddingsvest uit doen en in de boot stappen. Bij de evaluatie bleek dat onbekend was hoe het vest zo leeg gemaakt kon worden dat je in de boot kan klimmen. Dit kan via het blaaspijpje. Als je het stofkapje verwijderd, kun je het dopje in het pijpje indrukken met je vinger waardoor deze leegloopt. Let op je drijfvermogen neemt daardoor flink af. Ik heb de aangepaste handleiding voor het reddingsvest bijgevoegd.
Als je een eigen reddingsvest aanschaft kun je zelf kiezen voor een automatisch of manueel reddingsvest. Een handmatig te activeren reddingsvest kun je kiezen als je zeker bent dat je zelf bij machte bent om het vest te activeren als je omslaat. Het voordeel is dat je zonder geactiveerd reddingsvest eenvoudiger in de boot komt. Op internet zoekt kun je beide soort door de KNRB geteste vesten vinden. Je kunt ook bij een goede watersportwinkel gaan passen. Mocht je vragen hebben kun je bij mij terecht.
Met vriendelijke groet,
Maarten Brons Commissaris Veiligheid RV-DDP
|